top of page
  • Writer's picturejkoiranen

Kirjoittajan vinkkilista: 10 tapaa kirjoittaa netissä

[Julkaistu alunperin toisella blogialustalla 2.4.2017]


Netti on kirjoittajan paras ystävä. Se ei ole pelkästään ehtymätön tiedonhankinnan kanava, vaan myös uusien kirjallisuuden muotojen, kirjoittajayhteisöjen syntymisen, julkaisun sekä motivoidun treenaamisen mahdollistaja. Olen koonnut sinulle, hyvä kirjoittava lukijani, yhdentoista kohdan listan siitä, kuinka nettiä voi hyödyntää kirjoittamisharrastuksessa. Ja ei kun kirjoittamaan, sillä kirjoittajaksi ei tulla, sellaiseksi ryhdytään!


1. Kirjoittajaryhmät

Jotta kirjoittamisessa voisi kehittyä, itsereflektio riittää vain tiettyyn pisteeseen saakka. Vaikka oman tekstin näyttäminen muille onkin pelottava kokemus, muista, että se on sitä kaikille. Sinun tekstisi ei ole valmis, joten sen ei missään tapauksessa tarvitse olla täydellinen. Palaute on kehittämistä varten, ei arvostelua. Arvostelut kirjoitetaan vasta valmiista teksteistä.


Netin kirjoittajaryhmien suurinta antia ovat vertaistuki ja samasta asiasta kiinnostuneiden kohtaaminen. Facebookin ryhmistä ja esimerkiksi kirjoitusyhdistysten foorumeilta voit saada vinkkejä kirjoitusblokkiin, kielioppiin, editointiin tai vaikka ja mihin. Yhteisen kiinnostuksen kohteen jakaminen synnyttää mielenkiintoisia keskusteluja. Ryhmistä voi myös etsiä esimerkiksi esilukijoita ja palautteen antajia. Tai seuraa kaljalle.

Jos käytät Facebookia, tärppinä: Kirjailijanloput -ryhmä. Liity heti.


Monilla kirjoittajayhdistyksillä on myös omat fooruminsa, jotka voivat tarjota vertaistukea myös esimerkiksi tietyn genren taitajille. Valitettavasti osalla foorumeista ei käydä kovin aktiivista keskustelua.

Jos englannin kieli ei ole rajoite tai kirjoitat nimenomaan englanniksi, koko maailma on sinulle avoinna. Tässä The Write Life :n vuoden 2017 lista sadasta parhaasta (englanninkielisestä) verkkosivustosta kirjoittajalle.


2. Kirjoitusharjoitukset 

Netistä löytyy paljon erilaisia sivustoja, joista löytyy kirjoitusharjoituksia, vaikka vuoden jokaiselle päivälle. Kirjoittamisen harjoittelussa tärkeää on se, että jaksaa kirjoittaa, mutta aiheiden keksiminen voi joskus tökkiä. Story a dayn listalla on harjoituksia, jotka auttavat selättämään valinnan vaikeuden ja antavat uusia näkökulmia kirjoittamiseen. Kokeile jotain täysin uutta, eihän sitä tiedä, vaikka löytäisit oman äänesi jostain yllättävästä kokeilusta.


3. Kirjoituskilpailut

Kilpailuihin osallistumisessa on kolme etua, jotka ruokkivat kirjoitusintoa: 1.) Valmiiksi määritelty aihe 2.) Deadline 3.) Voittamisen mahdollisuus.


Kirjoituskilpailuihin kannattaa osallistua jo pelkästään harjoituksen kannalta. Nettiä voi käyttää yksinkertaisesti kirjoituskilpailujen etsimiseen. Kilpailuista voi käydä keskustelua kirjoittajafoorumeilla tai -ryhmissä ja löytää vaikkapa tukea kilpailutekstin kirjoittamiseen.

Kirjailija Mariia Kukkakorpi kerää aktiivisesti blogiinsa listaa tämän vuoden kirjoituskilpailuista.

Myös Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry:n foorumilta löytyy kattava lista kirjoituskilpailuja (muutakin kuin scifiä tai fantsua), samoin Risingshadown foorumilta.


4. Kirjoitustapahtumat

Kirjoitustapahtumat ovat hyödyllisiä harjoittelun kannalta samaan tapaan kuin kirjoituskilpailutkin, mutta lisäksi ne voimistavat yhteisöllisyyttä. Jos kirjoittaminen on sinusta yksinäistä puuhaa, olet väärässä! Osallistu jo vakiintuneisiin tapahtumiin, joista saat tavoitteita, uusia kokemuksia ja vertaistukea kirjoittamiseesi. Tai pistä pystyyn vaikka oma tapahtuma.

Suomalaisia nettikirjoitustapahtumia järjestetään aika vähän. Jos olet aktiivinen, tässä olisi hyvä sauma aktivoida suomalaista nettikirjoittamisen skeneä. Ja taas, jos kirjoitat englanniksi, vaihtoehtoja löytyy enemmän.

Tunnetuin kansainvälinen kirjoitustapahtuma lienee NaNoWriMo, eli National Novel Writing Month, joka järjestetään vuosittainen marraskuussa. Tavoitteena on kirjoittaa 50 000 sanan romaani kuukaudessa. Camp NaNoWriMo on kevyempi versio edellisestä, ja se on käynnissä huhtikuussa vuonna 2017.

Kirjastot ja kaupalliset kirja-alan toimijat järjestävät toisinaan omia kirjoitustapahtumiaan myös Suomessa.


5. Tekstien julkaisukanavat

Omia tekstejä voi julkaista netin valmiilla kirjoitusfoorumeilla, joita löytyy sekä kotimaisia että kansainvälisiä. Kun julkaiset tekstisi, saat niille lukijoita. Arvioiden ja palautteen avulla sinun on mahdollista kehittää kirjoittamistasi. Tarinat on tarkoitettu kerrottaviksi. Monien julkaisualustojen ympärille on syntynyt oma yhteisönsä (kirjoittajayhteisön hyödyt, ks. kohta 1.).


Valitettavan moni suomalainen tekstien julkaisualusta on kuollut ja kuopattu aikojen saatossa. Yksi pisimpään pystyssä säilyneistä ja edelleen aktiivisista alustoista on Rakkausrunot.fi, jossa voi sivuston nimestä huolimatta julkaista myös muita kuin rakkausrunoja. Sivustolla on omat kategoriansa runoille, tarinoille ja lauluille.


Wattpad on kansainvälisesti suosittu julkaisualusta erilaisille kirjallisille tuotoksille. Wattpadin kautta on löydetty myös bestseller kirjailijoita (mainittakoon vaikkapa 19-vuotias Estelle Maskame, jonka nuortenkirjatrilogia DIMILY sai jo Wattpadissa miljoonayleisön ja myöhemmin kustannussopimuksen). Wattpadissa on kiinnostavaa se, että sivusto tuntuu ruokkivan erityisesti nuorten kirjoitusintoa. Sivustolta löytyy myös suomeksi kirjoitettuja tekstejä.


WritersCafe on toinen kiinnostava englanninkielinen kirjoittajafoorumi, jossa voi sekä julkaista tekstejään että sosiaalistua muiden kirjoittajien kanssa. Muita englanninkielisiä, tutustumisen arvoisia sivustoja ovat esimerkiksi Scribophile, LitHive ja Inkitt.

Oletko kokeillut jotakin muuta kirjoittamissivustoa julkaisualustana? Kerro kommenteissa.


6. Sosiaalinen media julkaisukanavana

Omia tekstejä voi julkaista kirjoittamiseen erikoistuneiden sivustojen, foorumien ja sovellusten lisäksi myös ihan tavallisissa somekanavissa, joissa muutenkin vietät aikaasi. Silloin tekstisi voivat tavoittaa potentiaalisesti suuremman ja monipuolisemman lukijakunnan, eivät pelkästään kirjallisuuden intohimoisia rakastajia.

Mitä tahansa somekanavaa voi hyödyntää tekstien julkaisualustana, kunhan käyttää hieman luovuutta. Aikaisemmin kirjoitin twitterfiktiosta.


Toinen kiinnostava ilmiö ovat myös Instagram-runot. Koska Instagram perustuu kuville tekstien sijaan, sovelluksessa julkaistaan kuva + runo -pareja ennemmin kuin pitempiä tarinoita. Etsimällä Instagramissa #runot tai #runo näet millaisia runoja palvelussa julkaistaan. Jos haluat kertoa lyhyitä tarinoita tai luoda tunnelmia visuaalisuuden ja tekstin yhteisvaikutuksen kautta, testaa Instagram-runojen voimaa.


Oletko käyttänyt mitään muita sosiaalisen median kanavia tekstiesi julkaisuun? Millä tavalla? Kerro kommenteissa.


7. Blogit

Oman blogin aloittaminen on helppo ja omaehtoinen tapa julkaista tekstejä sekä kirjoittaa kirjoittamisesta. Liittymällä samasta aiheesta kiinnostuneiden bloggareiden muodostamaan blogistaniaan, voit löytää itsellesi kivan harrastuksen lisäksi myös kirjoittajayhteisön.


Vaikka blogin perustaminen on helppoa, lukijoiden saaminen vaatii enemmän markkinointia kuin kirjoittamiselle pyhitetyissä valmiissa sivustoissa, sillä lukijoiden täytyy löytää juuri sinun blogisi.


Sen lisäksi, että blogissa voi julkaista kaunokirjallisia tekstejä, sitä voi hyödyntää myös ajatusten selventäjänä, kirjoittamisprosessin tunteiden purkamiskanavana tai kirjoituspäiväkirjana. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan ja etsimään itselle sopivia tapoja käyttää blogia kirjoittamisen tukena!


8. Vlogit

Blogien lisäksi vlogit eli videoblogit ovat kiinnostavia myös kirjoittamisen näkökulmasta. Videot ovat eittämättä tätä päivää; onhan monen 2000-luvulla syntyneen lapsen ja nuoren toiveammattina tubettaja, osa on jo tehnyt haaveistaan totta.


Videot toimivat kirjoittamisen tukena ainakin kahdella tapaa; 1.) dynaamisina äänikirjoina 2.) markkinoinnin välineenä.


Miksei kirjallisuudesta voisi tehdä videoita ottamalla vaikutteita äärimmäisen suosituista pelivideoista, jotka perustuvat käytännössä sille, että mielenkiintoinen heppu pelaa ja kommentoi pelaamistaan viihdyttävällä tavalla. Tärkeintä on itsensä ja persoonansa peliin laittaminen; innostus ja intohimo vetoavat.


9. Fanifiktio

Fanifiktio on usein aliarvostettu kirjallisuuden laji, jolla on minusta kuitenkin selkeitä etuja kirjoittamisen harjoittelussa.


Fanifiktio mahdollistaa valmiin maailman ja henkilöhahmojen käytön, muttei rajoita millään tavalla sitä, mitä niillä voi tehdä. Sinun ei tarvitse tutustua hahmoihisi ensin, koska tunnet ne jo. Alkuperäisteos tarjoaa valmiita juoniaihioita, joiden pohjalta voit alkaa rakentaa omaa juontasi. Voit luoda niin paljon omaa kuin tahdot, ja käyttää niin paljon jo valmiista tarinasta kuin haluat.


Vaikka et varsinaisesti fanittaisi mitään tarinaa, suosittelen kirjallisten adaptaatioiden eli mukautuksien kokeilua kaikille kirjoittajille. Valmiin tarinan raamit ovat leikkikenttä, jonka sisällä voit kehittää kirjoittamistasi entistä paremmaksi.

Tutustu esimerkiksi suomalaiseen finfanfun-foorumiin, joka on erityisesti Harry Potter -fanien suosiossa.


10. Verkkolehdet

Netissä on jo paljon kirjoittamiseen erikoistuneita verkkolehtiä, myös suomenkielisiä, mutta jos oman lehden aloittaminen kiinnostaa, se ei vaadi muuta kuin hieman vaivaa. Jos sinulla on jo valmis kirjoittajayhteisö, miksette perustaisi yhteistä verkkolehteä tekstienne julkaisuun?


Verkkolehdet ovat visuaalisesti kivoja, ne tuovat lukukokemukseen oikean lehden tunnelmaa. Julkaisualustana verkkolehdet sopivat erityisen hyvin novelleille, muulle lyhytproosalle, esseille sekä runoille. Blogiin verrattuna verkkolehti vaatii kuitenkin hieman enemmän visuaalisuutta ja taitto-osaamista.


Keksitkö muita hyödyllisiä tapoja hyödyntää verkkoa kirjoittamisen tukena? Jaa tietosi!



Kuva: Comfreak (Pixabay)

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page