top of page
  • Writer's picturejkoiranen

Luonto nousee jälleenJuuri julkaistu Nouse Luontoni on toinen sukupuolen moninaisuutta spekulatiivisen fiktion keinoin käsittelevistä novelliantologioista. Ensimmäinen osa, Äänellä jonka kuulet (2019), esitteli joukon lahjakkaita kirjoittajia "meiltä meille" -periaatteella. Siinä missä ensimmäisen osan tarinoissa korostuivat synkät tulevaisuuden kuvat, dystopia, toinen osa ottaa erilaisen suunnan. Pandemian täyteinen vuosi on ollut raskas ja tehnyt dystopiasta monin tavoin totta. Nyt me tarvitsemme toivoa ja vastarintaa.


Itämerensuomalaisessa mytologiassa Luonnolla tarkoitettiin ihmisen suojelushaltijaa. Luontoa voitiin vahvistaa eli nostattaa kutsumalla sitä loitsun avulla. Sanasta on peräisin myös ihmisen persoonallisuuden piirteitä tarkoittava sana luonne. Luonnon voi siis ajatella kuvaavan ihmisen sisäistä voimaa.


Paitsi sisäisenä voimana, luonto näkyy kokoelman novelleissa myös toisessa merkityksessä. Osa tarinoista kurottaa menneisyyteen, jossa luonto elinympäristönä on koko ajan läsnä. Osa kuvaa tulevaisuutta, jossa luonto on suojapaikka tai haavekuva. On luontoa ihmisen jälkeen.


Nouse Luontoni -antologiassa on kuusi novellia, jotka edustavat spefiä monipuolisesti fantastisista tarinoista scifiin ja steampunkiin. Kuten ensimmäinenkin osa, kirja on toteutettu "meiltä meille" -periaatteella, eli ääneen pääsevät jälleen lahjakkaat, sukupuolen moninaisuutta edustavat kirjailijat. Elämme haastavia aikoja, mutta toivon tämän kirjan tuovan sinulle toivoa ja voimaa. Me tarvitsemme vahvaa luontoa, sanan kaikissa merkityksissä.


Nouse Luontoni ja Äänellä jonka kuulet -antologioiden tuotto lahjoitetaan sateenkaarevan kirjoittamisen edistämiseen. Hankkimalla kirjan tuet tätä työtä.

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page