[Julkaistu alun perin toisella blogialustalla 18.9.2017]
Kerroin edellisessä postauksessani ”Ylistys lyhytproosalle” aloittavani uuden postaussarjan lyhytproosaa julkaisevista verkkosivuista ja -lehdistä. Tarkoituksenani on jakaa lyhytproosan ilosanomaa, sekä nostaa esiin uusia (usein nuoria) kirjoittajia eri puolilta maailmaa ja eri genreistä. Sarjan aloittaa englanninkielinen afrikkalainen lyhytproosa.
Afrikkalainen kirjallisuus on terminä hieman hankala. Toisaalta, kuten Jaakko Hämeen-Anttila arabialaisen kirjallisuuden kurssillaan totesi, kaikki 1800-luvun jälkeen julkaistu kirjallisuus on länsimaista kirjallisuutta. Väite on tietysti provosoiva, mutta on siinä totuuden siemenkin. Länsimaisista vaikutteista huolimatta afrikkalaisella kirjallisuudella on myös omia tyypillisiä piirteitään. Menneisyyden myytit, rituaalit ja uskomukset, historia ja nykytilanne näkyvät myös kuvitteellisissa maailmoissa.
Kirjallisuuden kohdalla olen huomannut paljon pan-afrikkalaista liikehdintää, joka puskee näkyviin myös listan verkkosivuilta; suurinta osaa sivustoista ei ole perustettu nostamaan esiin esim. ghanalaista kirjallisuutta, vaan afrikkalaista kirjallisuutta.
Jos kokemuksesi afrikkalaisesta kirjallisuudesta on Chinua Achebe, Wole Soyinka, Amos Tutuola tai muu 60-80 -luvun kirjailija, kokeile uusien kirjoittajien lyhytproosaa. Ajat muuttuvat, tyylit ja tarinat muuttuvat. Millaista on vaikkapa nigerialainen scifi?
Jos tiedät hyvän sivuston, joka puuttuu listalta, ilmianna tietosi kommenteissa.
Yhdeksän tärppiä afrikkalaisen lyhytproosa-matkan aloittamiseen:
Kirjoittajan suosikki: Omenana Neljästi vuodessa ilmestyvä afrikkalaiseen spekulatiiviseen fiktioon keskittynyt verkkolehti. Täältä löytyy mm. nigerialais-amerikkalaisen tunnetun spefi-kirjailijan Nnedi Okoraforinnovelleja. Myös hienot kuvitukset.
Flash fiction Ghana Blogi, joka julkaisee ghanalaista flash fiktiota. Blogi on aktiivinen, vaikka julkaisu tahti on aika harva. Vuoden 2017 aikana blogissa on julkaistu 4 tekstiä.
Afridiaspora Julkaisee afrikkalaista kirjallisuutta ympäri maailman. Fiktion lisäksi myös non-fiktiota, runoutta, arvioita ja muita tekstejä. Ovat julkaisseet myös painettuja antologioita.
Lunaris Review Nigerialainen kirjallisuus ja taidelehti. Toimitettu verkkolehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Fiktiota, non-fiktiota, runoutta, esseitä ja valokuvia.
Akwantuo Writing Vuosina 2009-2015 toiminut blogi, joka julkaisi erityisesti ghanalaista, mutta myös muuhun Afrikkaan liittyvää kaunokirjallisuutta. Novelleja, runoja jne. Blogi ei ole enää aktiivinen, mutta sisältää paljon mielenkiintoisia tekstejä.
Munyori literary journal Zimbabwe-amerikkalainen kirjallisuutta julkaiseva lehti, joka julkaisee tekstejä myös verkossa. Fiktion lisäksi myös esimerkiksi esseitä ja arvioita.
Brittlepaper Verkkosivu, jolla julkaistaan afrikkalaista fiktiota, nonfiktiota ja runoutta. Myös kirjallisuuteen liittyviä uutisia ja haastatteluja.
Bakwa Kamerunilainen kirjallisuus- ja kulttuurikritiikkiverkkolehti, joka julkaisee afrikkalaista fiktiota, arvioita ja muita tekstejä.
Q-zine Pan-afrikkalainen lgbt-kulttuuriverkkolehti. Julkaisee mm. fiktiota, runoutta ja esseitä (kaiken muun lisäksi). Pääkallopaikkana Burkina Faso.
Kuva: epoq (Devian art)
Commentaires