top of page
  • Writer's picturejkoiranen

Löytöretki e-runouden maailmaan

[Julkaistu alun perin toisella blogialustalla 26.2.2018]


Runous on tiivismuotoisin tapa ilmaista merkityksellisiä asioita moniulotteisesti.


Miellän itseni proosan kirjoittajaksi, ja runotuotantoni koostuu lähinnä teini-iän riipaisevista, rakkautta ja vihaa uhkuvista hormonipurskahduksista. Siitä huolimatta en usko, että mikään toinen kirjallisuudenlaji on antanut teksteilleni niin paljon vaikutteita ja inspiraatiota kuin runous.


Nykyrunous etsii uusia väyliä, muotoja ja tekijöitä digitaalisista kanavista, jotka kaikki vievät runoutta hieman eri suuntiin. Instagram-runot yhdistävät runouden tekstuaalisuuden visuaalisiin kuviin. Youtubea ja muita videonjakopalveluja hyödyntävä videorunous taas ponnistaa esittävän runouden ja lavarunouden traditioista kohti uusia muotoja ja yleisöjä. Olemassa olevien somekanavien käyttö runouden julkaisemisessa tuo runouden osaksi nuorten ja nuorten aikuisten arkipäivää. Se jos mikä on merkityksellistä.


Edellisistä syistä johtuen olin innoissani törmätessäni I love E-Poetry -projektiin.

Kyseinen projekti alkoi Puerto Ricon yliopiston englannin kielen professorin, Leonardo Floresin yhden miehen haasteena vuoden 2011 lopussa. Flores päätti etsiä, lukea ja arvioida kriittisesti yhden e-runon joka päivä 500 päivän ajan. Alkuperäisestä projektista kertyi siis iso tietopankki verkossa piilevästä digitaalisesta runoudesta.

Digitaalisessa runoudessa ei ole kyse pelkästään runouden julkaisemisesta verkossa digitaalisessa muodossa. Digirunous hyödyntää digitaalisuuden tuomia mahdollisuuksia, esimerkiksi interaktiivisuutta tai monimediaisuutta.


I love E-Poetry -sivusto mainitsee ainakin seuraavat digitaalisen runouden muodot:

1.) Generoitu runous – runoutta luodaan algoritmien avulla. 2.) Koodirunous – runo, jota sekä ihminen että kone voivat lukea 3.) Visuaalinen digitaalinen runous 4.) Kineettinen runous – jossa runo esitetään animaatio-muodossa, jossa tekstin on mahdollista muuttua 5.) Multimediarunous 6.) Interaktiivinen runous – jossa lukija voi vaikuttaa runoon jollakin tavalla 7.) Hypertekstirunous – hyödyntää linkkejä ja saattaa esimerkiksi levittäytyä ympäri verkkoa lukijan tutkittavaksi


Tästä voit katsoa Floresin TED-esityksen projektista.


I love E-Poetry on ehkä vaivattomin tapa ikinä tutustua digitaalisen runouden ihmeelliseen maailmaan; siihen millaisia mahdollisuuksia digi antaa tekstien tuottamiseen, eikä pelkästään runoudessa, vaan ylipäätään.

Ja kun teet löytöjä, jaa ne kanssamme kommenteissa.



0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page