[Julkaistu alun perin toisella blogialustalla 30.9.2017]
Olen kirjoittanut aikaisemmin siitä, että kilpailuihin osallistuminen voi toimia hyvänä motivaattorina tekstien kirjoittamiselle, sekä pitänyt ylistyspuheita verkkolehdille. Joskus keväällä yhdistin nämä kaksi ja osallistuin suomalaisen spekulatiivisen verkkolehden Usvan novellihakuun.
Novellini Tutkimuspäiväkirja pääsi seitsemän voittajatekstin joukkoon.
Tekstin taustoista:
Kirjoitin Tutkimuspäiväkirjan alun perin Jyväskylän yliopiston luovan kirjoittamisen kurssille. Se on osa tekstikokoelmaa, jonka novelleja yhdistää kaksi asiaa: 1.) Kaikki sijoittuvat tulevaisuuden Suomeen 2.) tyyli- ja rakennekokeilut
Aluksi suunnittelin tekeväni useita yhden sivun mittaisia proosaruno-scifi -kokeiluja, mutta kokoelman teksteistä muodostui hyvin erilaisia. Tutkimuspäiväkirjassa rakennekokeiluna toimii varsinaisen tarinan tapahtuminen alaviitteissä.
Sitten tulee paljastus: en ole varsinaisesti mikään scifi-kirjoittaja. Itseasiassa ennen tuota viime vuoden kurssia en ollut koskaan aikaisemmin kirjoittanut spekulatiivista fiktiota. Scifi on alkanut kiinnostaa minua vasta parin viime vuoden aikana ja ehkä hieman hassua reittiä: nuortenkirjojen kautta. Olen ammatiltani kirjastopedagogi ja työhöni kuuluvat nuorten kirjavinkkaukset.
Kirjallisia kiinnostuksen kohteitani ovat lyhytproosa, proosarunous ja kokeellisuus, erityisesti tekstin rakenteissa. Perinteisesti vahvasti tarinalähtöisessä scifissä näiden elementtien mukaan tuominen on ollut kiinnostavaa.
Lukekaa tarina, kommentoikaa ja käykäähän lukemassa myös muuten Usva-lehteä. Kotimainen spefi kunniaan!
Kuva: kuvataiteilija Iida Lotta Räsänen
Comments